تا همین ۱۰ تا ۱۵ سال پیش خوردن عصرانه و شام و حتى صبحانه، جمعى و خانوادگى بود و بعد از صرف یکى از این وعده ها همان طور که سفره هنوز پهن بود، نیم ساعتى از ماجراهاى روزمان را تعریف مى کردیم و گل مى گفتیم و گل مى شنیدیم اما متاسفانه این روزها کمتر چنین فرصت هایى دست مى دهد زیرا هر یک از اعضاى خانواده برنامه خاص خودش را دارد.
آخرین شام خانوادگى:خود شما آخرین بارى که همه اعضاى خانواده با هم سر یک سفره نشستید و غذا خوردید را به یاد دارید اگر همین یکى دو شب گذشته بوده شما قابل تحسین هستید اما چنانچه غیر از این باشد محققان مى گویند که شما یکى از بهترین فرصت ها را براى ارتباط نزدیک با اعضاى خانواده از دست داده اید! مطالعات نشان مى دهد ساعت هاى در کنار هم غذا خوردن اعضاى خانواده به شدت کاهش یافته و این بدان معناست که افراد خانواده کمتر فرصتى براى گفت وگوهاى صمیمانه در کنار سفره غذا را پیدا مى کنند. علاوه بر آن همین فرصت هاى طلایى کوتاه را هم تماشاى تلویزیون از بین مى برد. باز هم تحقیقات نشان داده که اگر کودکان فرصت کافى براى بودن در کنار پدر و مادر را نداشته باشند ممکن است دچار اضطراب یا افسردگى شوند و یا به انواع مختلف اعتیاد رو بیاورند( حالا فکر نکنید حتما باید اعتیاد به کراک و شیشه باشد نه ممکن است اعتیاد به اینترنت یا بازى هاى کامپیوترى باشد). بکوشیم از هر فرصتى براى ارتباط با فرزندان استفاده کنیم و یکى از این فرصت ها غذا خوردن در کنار هم است که نتایج معجزه آسایى دارد. به گونه اى برنامه ریزى کنید که تمام وعده هاى غذایى یا دست کم یک وعده غذایى در روز را در کنار خانواده غذا بخورید و آن وعده را به تجربه اى شاد و فراموش نشدنى بدل کنید. براى این کار در صورت تمایل توصیه هاى زیر را به کار بگیرید:
۱- تا حد امکان در آماده کردن وعده غذایى از مشارکت همه اعضاى خانواده استفاده کنید. منظور این نیست که همگى با هم بریزید آشپزخانه و غذا بپزید. حداقل مانند رستوران نباشد که یک نفر به تنهایى همه کارها را انجام دهد و بقیه فقط زحمت خوردن آن را بکشند!
۲- همواره به ما گفته اند موقع غذا خوردن صحبت نکنید اما شاید باید در این اندرز حکیمانه کمى تجدیدنظر کرد مى توان موقع غذا خوردن حرف هم زد اما نه آن وقتى که دولپى مشغول جویدن غذا هستیم!
۳- غذا خوردن زمان مناسبى براى سوال و جواب کردن و استنتاق کارهاى روزانه نیست همچنین وقت مناسبى هم براى انتقاد کردن و پیش کشیدن صحبت هاى ناراحت کننده نیست. انعطاف پذیر باشید و به صحبت هاى بقیه اعضاى خانواده هم گوش کنید.
۴- موقع غذاخوردن در جمع خانواده به بچه ها کمک کنید آداب درست غذا خوردن را هم بیاموزند. این کار کمک مى کند آنان وقتى در یک جمع غریبه هم غذا مى خورند آداب صحیح غذا خوردن را به خوبى رعایت کنند.
۵- از هم اکنون تمرین کنید گرچه دشوار است: موقع غذا خوردن تلویزیون را خاموش کنید !